TEAMET

Made in Uganda

Our Ugandan Company

Our Ugandan Company

Vi er registrert som et aksjeselskap - SELA Brand limited (fordi advokaten vår mente at SELA the Brand limited ble for «statement», vi er selvfølgelig ikke enig, så vi kaller oss for SELA the brand, haha). Aksjeselskapet eies av Carol, Anne Stine, Dorothy og Margrete. Vi er overbevist om at jobbskaping ved investeringer i industri er viktig for å utrydde fattigdom. Dessuten tror vi at å starte bedrifter er mer bærekraftig enn tradisjonell bistand, fordi inntektene hviler på markedskreftene og ikke på donorer. 

_D2A6075 copy.jpg

Vi er opptatt av klær, men vi er mest opptatt av menneskene som lager dem og menneskene som bruker dem. 

Our Standard of Work 

rettferdige og forutsigbare lønninger

37,5 timers arbeidsuke

lunsj på jobb

sykeforsikring

betalt foreldrepermisjon

4 uker betalt ferie

Why Uganda? 

42% av befolkningen levde for under $1,9 om dagen i 2016

medianalderen i Uganda er 15,7 år - (den nest laveste i verden)

med den unge befolkningen er det stort press på arbeidsmarkedet, og det er få jobber i formell sektor

men ... det betyr også at det er et land i rask endring, med mye kreativitet, stå-på-vilje og en spennende utvikling i tekstilindustrien

vi vil kjempe mot tradisjonelle stereotypier om Afrika.


(FN.no, CIA.gov)

Why start a company?

vi tror på kvinners (delvis ubrukte) potensiale i entreprenørskap og finansbransjen

kvinner som tjener penger har større mulighet til medbestemmelse i sine husholdninger

vi tror at jobbskaping skjer når vi våger å investere tid og penger i prosjekter med store økonomiske perspektiver

vi tror at miljøvennlig og sosialt bærekraftig produksjon kan være lønnsomt

vi tror på unge skreddere

 

vi tror på Ugandas potensiale som fremtidig tekstilindustri. 

_edited.jpg

Our Supply Chain /  varekjeden

Vi er stolte av at flesteparten av klesplaggene våre er 100% Ugandan made! Det har MANGE fordeler. Vi digger mest av alt at det skapes mange gode arbeidsplasser i tekstilindustrien i Uganda og at vi sparer miljøet ved å slippe å frakte materialene over lange avstander. Dessuten er kvaliteten supermyk!

 

De siste månedene har vi hatt tett dialog med våre tekstilleverandører. De forteller oss at de ansetter flere for å dekke den økende etterspørselen etter ugandisk håndvevet bomull! Det betyr at flere unge ugandere får jobb, opplever økonomisk selvstendighet og verdige arbeidsforhold. Fordi vi etterspør gode arbeidsforhold og ugandisk industri – så utvikles den <3 Når du kjøper et SELA produkt øker etterspørselen i alle leddene i varekjeden. Det synes vi er utrolig kult! 

cotton_edited.jpg

raw cotton from western Uganda 

Bomullen dyrkes i vest-Uganda. Råbomullen bærer GOTs sertifisering, som betyr at det tas ansvar for miljø og mennesker helt fra dyrking til innhøsting.

ginnery + spinnery in Kampala

IMG_5167.heic

Råbomullen fraktes til Kampala, hvor den spinnes til bomullstråd og farges. 

hand woven  in Kampala + Jinja

Bomullstråden fraktes til ulike håndveverier. Tråden tres på en vev og veves manuelt, så det brukes ikke strøm i prosessen. Det kreves mye trening og nøyaktighet for å veve de tynne tekstilene som vi bruker til produktene våre – og resultatet er supermykt! 

IMG_4906_edited.jpg

IMG_0154_edited.jpg

Det ferdige stoffet fraktes med lokal buss til Mbale. Vi vasker stoffet for å fjerne overflødig farge og la bomullen krympe naturlig. SELA teamet stryker, klipper og syr de fineste plagg, og kvalitetsjekker alt slik at det blir klart for eksport til Norge. 

sewn to garments in Mbale

exported in small quantities to Norway

_edited.jpg

Vårt norske selskap har forpliktet seg til å kjøpe opp alt som lages på systudioet i Mbale. Vi importerer 2-4 ganger i året og oppdaterer nettbutikken like ofte. Fra lageret vårt i Norge sender vi ut bestillinger med posten, slik at du ikke trenger å tenke på toll og sånn :)

Varekjeden vår bærer sertifiseringen «Cotton made in Africa» (CmiA) fordi varekjeden vår begynner med råbomull fra vest-Uganda. Når vi ikke bruker håndvevet bomullstekstil fra Uganda til produktene våre, bruker vi enten brukte tekstiler (gamle gardinger, tepper, duker osv.) eller bomullskitenge som vi kjøper hos lokale forhandlere.